Je houdt meer bij dan alleen hoe het kindje groeit. Het is wel anders dan de medische zorg, want je bent meer op preventief vlak aan het werk.

Florianne Jeugdverpleegkundige

Florianne

Wat is jouw expertise?
Na het VWO heb ik voor de opleiding HBO-V gekozen i.v.m. zijn veelzijdigheid: als verpleegkundige kun je op allerlei terreinen aan het werk. Na mijn afstuderen ben ik begonnen op de afdeling Interne Geneeskunde, waar ik met veel plezier heb gewerkt. Na de geboorte van mijn dochter, was het in onze privé omstandigheden niet meer mogelijk om onregelmatig te werken. Wat nu? Tijdens het 8 weken consult op het consultatiebureau kwam dit onderwerp ter sprake en adviseerde de betreffende jeugdverpleegkundige mij om me eens te verdiepen in de JGZ. Zo gezegd zo gedaan. Wat bleek? Ik had geen aantekening kindergeneeskunde of iets anders nodig en was welkom voor een sollicitatie en ben aangenomen!

Omdat je zelf moeder bent weet je hoe het is om ouder te zijn: je bent kwetsbaar als het om je kind gaat. Je wit het beste voor jouw kind en daar heb je soms hulp bij nodig. Daar ligt voor mij de kennis, naast de ouder staan om daarna in gesprek te kunnen over het kind.

Hoe maak jij het verschil binnen jouw functie?
Door te luisteren naar wat de ouder zegt en door er achter te komen wat de ouder nodig heeft. Het kan zo verschillend zijn in mijn werk. Zo was ik een keer op bezoek bij een vrouw die zwanger was van haar tweede kindje, maar juist veel vragen had over haar eerste kindje. Ze gaf aan dat ze het fijn vond om een kort lijntje te hebben. Mensen willen zich gehoord voelen en niet per se dat ik een probleem oplos.

Welke vrijheid ervaar jij bij ons?
Ik ervaar in mijn functie als jeugdverpleegkundige ontzettend veel vrijheid. Ik heb vaste werkdagen, maar kan zelf mijn agenda bepalen. Alleen het vaste wekelijkse spreekuur is daar een constante factor in. Natuurlijk is het belangrijk om hierin steeds met collega’s af te stemmen. Ik heb een warm team, waardoor dit als vanzelf gaat. Dit is natuurlijk heel anders dan toen ik nog in het ziekenhuis mijn vaste diensten draaide. Zeker in combinatie met mijn gezin is het werk in de JGZ ideaal voor mij.

Werk-privé balans vinden wij belangrijk, hoe ondersteunen wij jou hierbij?
Toen ik begon met werken was mijn oudste kindje 6 maanden en ik was op zoek naar meer ritme, maar ook vrijheid. Ik werkte toen 20 uur en nam daarna ouderschapsverlof op. In combinatie met mijn agenda is dat goed te combineren met privé. Stel je voor ik zou later wanneer ze wat ouder zijn meer uren willen werken, dan is die mogelijkheid en vrijheid er ook. De organisatie is hier soepel in, met je manager en team kijk je wat kan.

Hoe ontwikkel jij jezelf?
Binnen Santé Partners zijn veel mogelijkheden tot ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een opleiding tot borstvoedingscoach, opvoedcoach, babyconsulente of verpleegkundig specialist. Als je inzoomt op de functie als jeugdverpleegkundige, ben je eigenlijk constant in ontwikkeling. Je wordt op de hoogte gehouden van veranderingen in de richtlijnen en binnen de JGZ. Ook zijn er verschillende aandachtsgebieden waar werkgroepen voor nodig zijn. Ik vind veel daarvan interessant, maar moet momenteel mijn grenzen bewaken gezien mijn kleine contract.

Iets wat mensen misschien niet van deze functie zouden verwachten is…
De complexiteit. Toen ik begon vroeg ik mezelf af ‘‘ga ik hier uitdaging uit halen?’’. Een consultatiebureau heeft een bepaald imago: het werk is eenzijdig en het enige wat je doet is kinderen wegen en prikjes geven. Dit is helemaal niet zo en het is juist afwisselend! Je houdt meer bij dan alleen hoe het kindje groeit. Het is wel anders dan de medische zorg, want je bent meer op preventief vlak aan het werk.

Wat maakt het werken bij Santé Partners zo leuk?
Dat zijn toch mijn collega’s. Ik heb een heel warm team gehad in West Betuwe en nu in Culemborg, dit zijn ook echt hele lieve, warme mensen. Ook het contact met de gezinnen vind ik erg leuk, ik kan echt genieten van een warm huisbezoek. Als je ondanks de verschillen toch contact kan maken en dat ik een extra helpende hand kan zijn, dan voelt dat erg goed. Je bent ook veel alleen aan het werk, daarom geniet ook heel erg van de contact met de gezinnen.

Geen vacature missen?

Stel je eigen vacaturemelding in en ontvang per e-mail nieuwe vacatures die voor jou interessant zijn, of stuur ons een open sollicitatie.