Met mijn ervaring en achtergrond, kan ik zowel de inwoners als collega’s ondersteunen.

Jawad Sociaal werker

Jawad

Wat is jouw expertise?
Ik woon nu negen jaar in Nederland en probeer te doen wat ik kan doen om mijn leven hier op te bouwen. Ik ben begonnen om de Nederlandse taal te leren en heb me daarna verdiept in wat er allemaal is. De studie social work heb ik gehaald en ik help nu nieuwe Nederlanders op verschillende manieren. Ze ervaren een taal belemmering, dus ik ondersteun ze en wijs ze gewoon de weg. Als je geen begrip hebt of inlevingsvermogen voor een andere cultuur, dan kom je niet verder. Ieder persoon is ook anders, dus we nemen de tijd die er nodig is om te helpen. Vanuit mijn ervaring voel ik goed wat mensen ervaren en kan ik ze hierdoor beter helpen.

Hoe maak jij het verschil binnen jouw functie?
Ik denk door mijn aanwezigheid binnen team welzijn en dat ik laagdrempelig ben. Met mijn ervaring en achtergrond, kan ik zowel de inwoners als collega’s ondersteunen. We hebben inloopspreekuren en soms duurt het lang om de vraag helder te hebben. Soms zit ik er bij om dat te verhelpen. Iemand die jouw taal wel spreekt maakt het makkelijker. Dan voeren we samen het gesprek.

Welke vrijheid ervaar jij bij ons?
Veel, als ik het vergelijk met andere organisaties. Ik doe waar ik in geloof, wat mensen helpt en wat de organisatie zichtbaar maakt. Ik krijg de vrijheid om zelf groepen op te starten en hier ook een Arabische woord voor te gebruiken. Onze groep heet: Musharake, ‘wat meedoen’ betekent. We helpen om burgers zelfredzaam te maken. We hebben het over verschillende onderwerpen, zoals: opvoeding of hoe je driehoekgesprekken voert. We zijn gestart met één groep en hebben er nu meer dan vier.

Werk-privé balans vinden wij belangrijk, hoe ondersteunen wij jou hierbij?
Dit is een lastige. In mijn cultuur is het zo dat mensen makkelijk naar elkaar toe komen, ook buiten werktijd. In het weekend weten mensen mij ook te vinden, dan geef ik aan dat ik maandag werk en we het dan verder oppakken. Als je woont en werkt op dezelfde plaats, dan kom je mensen toch wel tegen. Mijn collega’s en manager ondersteunen mij hier goed in om mijn grenzen aan te geven.

Hoe ontwikkel jij jezelf?
Ik heb in Syrië een sportopleiding gevolgd en toen ik naar Nederland kwam heb ik eerst NT2 (Nederlands tweede taal) gevolgd. Daarna kwam ik een vrijwilligerscentrale van Santé Partners (toen nog Mikado) tegen en ben ik als vrijwilliger aan de slag gegaan om mensen met de taal te helpen. Ik kwam toen bij mensen thuis en gaf ze advies. Sindsdien was het erg leuk en heb ik de opleiding social work gedaan. Ik heb toen stage gelopen bij Mikado (Santé Partners) en na zes maanden heb ik ook wat uurtjes gewerkt. Ik wilde graag werken met mensen, het sociale aspect vind ik erg leuk. Het was altijd even zoeken, maar het is goed gelukt. Mijn collega’s waren heel collegiaal en behulpzaam.

Wij geven kleur aan het leven van mensen, wat is jouw favoriete kleur?
Er zijn twee kleuren die ik leuk vind: blauw en groen. Van blauw krijg ik rust en het zijn de kleuren van de zee. Bij groen denk ik aan groei bij mensen. Het is mooi om te zien dat als iemand bij ons komt en na 2 of 3 jaar werk heeft of vrijwilligerswerk doet. Dit geeft mij positieve energie. Dit komt ook terug in mijn passie: volleybal. In mijn jeugd heb ik dit jarenlang gedaan. Ik geef nu twee keer per week les aan meiden tussen de 12 en 14 jaar en groei is iets wat ik ook in hen zie.

Iets wat mensen misschien niet van deze functie zouden verwachten is…
dat we veel overleggen hebben. Mensen zien juist dat we veel in de praktijk doen. We hebben veel overleggen met externe netwerkpartners om alle ontwikkelingen in de gemeente te volgen. Zo zitten we vaak samen met de sociale dienst, vluchtelingenwerk of organisaties die werken vanuit de participatiewet. We moeten natuurlijk weten hoe de samenwerkingen worden vergoedt en hoe we burgers kunnen ondersteunen als ze eenzaamheid ervaren.

Wat maakt het werken bij Santé Partners zo leuk?
Het contact met mensen. Ik kan niet ver van de mensen leven en ben graag zo dicht mogelijk bij de mensen. Ik kan mijn kracht binnen Santé Partners ook laten zien door te helpen en te ondersteunen, dit betekent veel voor mij. Soms is het wel druk, maar ik ga iedere dag met een glimlach naar huis.

Word jij mijn nieuwe collega?

Bekijk alle vacatures

Geen vacature missen?

Stel je eigen vacaturemelding in en ontvang per e-mail nieuwe vacatures die voor jou interessant zijn, of stuur ons een open sollicitatie.